ΑΡΧΙΚΗΧΡΗΣΙΜΑ

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΑΥΓΟΥ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

Το διαλυτικό μέσο του χρώματος είναι το αυγό. Η Παρασκευή του γίνεται ως εξής: Παίρνουμε 3-4 αυγά και σπάμε την άκρη του αβγού και πετάμε το ασπράδι, εμείς θέλουμε μόνο τον κρόκο, παίρνουμε ένα ποτήρι και βάζουμε μέσα τους κρόκους. Ύστερα βάζουμε στο ποτήρι ξίδι σε ποσότητα τόση όση είναι των κρόκων των αυγών, και λίγο παραπάνω να βάλουμε δεν πειράζει. Με ένα πιρούνι ανακατεύουμε το περιεχόμενο του ποτηριού ώστε να σπάσουν οι φλοιοί των αυγών και να ανακατευθεί καλά το αυγό με το ξίδι . Ύστερα παίρνουμε ένα σουρωτήρι και σουρώνουμε το νερουλό αυγό σε ένα άλλο ποτήρι για να το απαλλάξουμε από τις πέτσες και τους κόμπους που έχει το αυγό. Μετά μπορούμε να αδειάσουμε το αυγόξιδο μας σε ένα μικρό μπουκαλάκι με λεπτό στόμιο για να μπορούμε να βάζουμε όση ποσότητα θέλουμε, σε φαρμακεία θα βρείτε σίγουρα. Αφού λοιπόν έχουμε ετοιμάσει το αυγόξιδο θα πρέπει να μάθουμε και πως το ανακατεύουμε με τις σκόνες που έχουμε αγοράσει! Τα πράγματα είναι πολύ απλά και δεν θέλει άγχος, ακόμα και αν δεν τα καταφέρουμε… όλα γίνονται με την πείρα.. Σε μια παλέτα ( βαθιά για να χωράει αρκετό χρώμα και να μην μας βγαίνει και έξω) και βάζουμε μέσα: Πράσινο τσιμέντου και κιννάβαρι, προσθέτετε αυγόξιδο και ανακατεύεται με ένα σκληρό πινέλο που θα το έχετε μόνο γι’ αυτήν την δουλειά! Όσο πιο πολύ βάζετε μέσα κιννάβαρι θα δείτε ότι καφετιζει… μόλις γίνει καφέ τότε βάζετε μέσα κίτρινο κροκή. Καλό θα είναι να βάλετε τις σκόνες όπως είναι στην φωτογραφία και όχι σε σακουλάκια.. και με αυτοκόλλητα να γράφετε το κάθε χρώμα για να ξέρετε ποιο χρώμα είναι.

 

ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Τα τσόφλια των αυγών, η υπόλοιπη σαλάτα, τα χόρτα που περίσσεψαν από το τραπέζι σας, και το κατακάθι του καφέ μπορούν εύκολα να γίνουν κομπόστ για τα φυτά σας.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πετάμε όλο και περισσότερα απορρίμματα κάθε χρόνο. Μεταξύ 1995 και 1998, η ποσότητα των σκουπιδιών που δημιουργήσαμε αυξήθηκε κατά 15%. Εάν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς παραγωγής απορριμμάτων, έως το 2020, θα πετάμε πιθανώς 45% περισσότερα σκουπίδια από το 1995. Στην Ελλάδα, μόνο στο ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) Άνω Λιοσίων καταλήγουν καθημερινά 5.500 τόνοι απορριμμάτων, ενώ τα προγράμματα ανακύκλωσης έχουν καθυστερήσει δραματικά σε όλη τη χώρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκδώσει οδηγία (31/1999) όπου καθορίζει πως τα οργανικά στοιχεία των απορριμμάτων μας πρέπει να πηγαίνουν για κομποστοποίηση χωρίς να καθορίζει τον τρόπο και τη μέθοδο της κομποστοποίησης που πρέπει να επιλεγεί.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε σε όσους ο όρος «κομποστοποίηση» φαντάζει άγνωστη λέξη πως προέρχεται από τη λέξη κομπόστ, το φυτικό «λίπασμα» δηλαδή, που παράγεται από την αποσύνθεση των οργανικών υλικών όπως φύλλα, κλαδιά, φρούτα, λαχανικά και άλλα υπολείμματα κουζίνας. Το κομπόστ μπορεί να έχει πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους καλλιέργεια. Η χώρα μας με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ 29407/3508/16-12-2002) εναρμονίστηκε με την κοινοτική οδηγία θέτοντας ως ποσοτικούς στόχους τη μείωση στα βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα κατά 25%, 50% και 65%, σε σχέση με το 1995, μέχρι το 2010, το 2013 και το 2020 αντίστοιχα.

 

ΕΝΥΔΑΤΙΚΗ ΚΡΕΜΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Θα χρειαστούμε: Τον κρόκο 2 αυγών 50 γρ. λάδι αβοκάντο Μισό κουταλάκι χυμό λεμονιού Μισό κουταλάκι ξύδι μήλου

Προετοιμασία: Χωρίζουμε τον κρόκο 2 αυγών και τον χτυπάμε στο μίξερ προσθέτοντας σταγόνα-σταγόνα 50 γρ. λάδι αβοκάντο και στη συνέχεια μισό κουταλάκι χυμό λεμονιού και μισό κουταλάκι ξύδι μήλου, όσα δηλαδή χρειάζεται το δέρμα, με πολύ εύκολο και γρήγορο τρόπο. Προσοχή όμως, γιατί κρατάει μόνο 2 έως 3 ημέρες.

 

ΕΝΥΔΑΤΙΚΗ ΜΑΣΚΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Θα χρειαστούμε: 1 μεγάλη κουταλιά γιαουρτιού 1 κρόκο αυγού 1 ½ μεγάλη κουταλιά μέλι 1 κουταλιά μαγιονέζα

Προετοιμασία: Η ιδανική συνταγή για ισχυρή ενυδάτωση κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ανακατεύουμε 1 κουταλιά γιαουρτιού, 1 κρόκο αυγού, 1 ½ κουταλιά μέλι και 1 κουταλιά μαγιονέζα. Απλώνουμε σε καθαρό στεγνό δέρμα για 15-20 λεπτά και ξεπλένουμε με χλιαρό νερό.

 

ΤΕΧΝΗ

 ΑΥΓΑ ΦΑΜΠΕΡΖΕ
Στα τέλη του 19ου αιώνα, ζούσε στη Ρωσία ο Καρλ Φαμπερζέ, ένας εξαιρετικά ταλαντούχος χρυσοχόος, που είχε αποκτήσει παγκόσμια φήμη. H οικογένειά του καταγόταν από τη Γαλλία, αλλά επειδή ήταν προτεστάντες διέφυγαν το 1685 στη Ρωσία, για να γλυτώσουν από τους διωγμούς. Το 1870, σε ηλικία 24 χρονών, κληρονόμησε το εργαστήρι χρυσοχοΐας του πατέρα του στην Πετρούπολη και σιγά-σιγά κατάφερε να τελειοποιήσει την τέχνη του σμάλτου πάνω σε χρυσό και ασήμι και το κόψιμο των πολύτιμων λίθων. Εκτός όμως από εξαίρετος τεχνίτης, ήταν ταυτόχρονα και μεγάλος καλλιτέχνης. Οι τσιγαροθήκες του με σμάλτο, τα κοσμήματά του με λουλούδια ξεπερνούσαν σε ομορφιά την ίδια τη φύση, ενώ οι καρφίτσες του με ζώα ήταν γεμάτες ζωή. Αλλά, ο Φαμπερζέ είχε και το χάρισμα- ήταν πολύ γερός και στο «μάρκετινγκ» και έπειθε τους πελάτες του να θέλουν να αγοράσουν ένα αντικείμενο που δεν έβλεπαν και που υπήρχε μόνο στη φαντασία του. Έτσι, το 1885, πρότεινε στον τσάρο Αλέξανδρο 3ο να του φτιάξει ένα πασχαλινό αβγό για να δωρίσει στην τσαρίνα Μαρία Φεοντόροβα το Πάσχα. Το αβγό θα έκρυβε μέσα μια έκπληξη. Φυσικά ο τσάρος ήθελε να μάθει τι ήταν ή έκπληξη και το να κρατάς έναν αυτοκράτορα σε αγωνία, μπορεί να αποβεί…μοιραίο. Κι όμως, ο Φαμπερζέ κράτησε το μυστικό του. Και για να κάνει ακόμα την προσμονή του τσάρου να κρατήσει μέχρι την τελευταία στιγμή, παρουσίασε ένα αβγό, που εξωτερικά έμοιαζε μ’ ένα κοινό αυγό, που όμως έκρυβε εσωτερικά μια σειρά από «εκπλήξεις», δουλεμένες σε χρυσό, πλατίνα, πολύτιμους λίθους και σμάλτο. O τσάρος ενθουσιασμένος έδωσε στο Φαμπερζέ την εντολή να κατασκευάζει ένα πασχαλινό αυγό κάθε χρόνο και η συμφωνία έκλεισε. O Φαμπερζέ δημιουργούσε ό,τι γεννούσε η φαντασία του και ο τσάρος δεν ρωτούσε ποτέ. Για όσα χρόνια ζούσε ο τσάρος Αλέξανδρος ο 3ος , κάθε χρόνο χάριζε ένα πασχαλινό αυγό-έκπληξη του Φαμπερζέ, στην τσαρίνα. Μετά το θάνατό του, ο τσάρος Νικόλαος ο 2ος αύξησε την παραγγελία αβγών σε δύο- ένα για την τσαρίνα Αλεξάνδρα Φεοντόροβα κι ένα για τη μητέρα του, τη Mαρία Φεοντόροβα. Κάθε Πάσχα, η αυτοκρατορική οικογένεια περίμενε με αγωνία τα αβγά-έκπληξη να φτάσουν στο παλάτι. O τσάρος Νικόλαος ο 2ος ήταν πεπρωμένο να γίνει ο τελευταίος τσάρος της Ρωσίας. H οκτωβριανή επανάσταση του 1917 τερμάτισε τη βασιλεία του και το 1918 αυτός, και όλη η οικογένειά του, εκτελέστηκαν, ενώ ο οίκος Φαμπερζέ, έκλεισε κι αυτός στη δίνη της οκτωβριανής επανάστασης.

 

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΦΑΜΠΕΡΖΕ

Ενώ το πρώτο αβγό ήταν κάτι  μεταξύ αστείου και σοβαρού ανάμεσα στο Φαμπερζέ και τον τσάρο Αλέξανδρο, κατέληξε σε μια πολύ σοβαρή συλλογή από 56 «αυτοκρατορικά πασχαλινά αβγά», απαράμιλλα αριστουργήματα τέχνης, ανεκτίμητης αξίας, από τα οποία σήμερα σώζονται 44. Επίσης, υπάρχουν 12 άλλα πασχαλινά αβγά Φαμπερζέ, τα οποία είχε παραγγείλει ο Αλέξανδρος Φερντινάντοβιτς Κελς- ιδιοκτήτης χρυσωρυχείου στη Σιβηρία. O Φαμπερζέ, εκτός από τους πολύτιμους λίθους, διαμάντια, ζαφείρια, ρουμπίνια, σμαράγδια- όλα τέλεια κομμένα- δεν δίσταζε, για να δώσει το σωστό χρώμα στις συνθέσεις του να χρησιμοποιήσει και ημιπολύτιμους λίθους- φεγγαρόπετρες, γκρενά, ροδονίτες, λάπις λαζούλι, νεφρίτες κ.λπ. Και στα μέταλλα, μαζί με το χρυσάφι και την πλατίνα χρησιμοποιούσε το ασήμι, το νίκελ και το χαλκό, που συνδυασμένα σε διάφορες αναλογίες, έδιναν και τις ανάλογες αποχρώσεις.

 

 ΕΘΙΜΑ

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΩΝ ΠΑΣΧΑΛΙΝΩΝ ΑΥΓΩΝ

Σύμφωνα με την παράδοση κάθε χρόνο τη Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές σε όλη την Ελλάδα ετοιμάζουν τα τσουρέκια και βάφουν τα κατά παράδοση κόκκινα αυγά, καθώς το αυγό συμβολίζει τη γονιμότητα και τη δημιουργία ενώ σύμφωνα με άλλους συμβολίζει την αναγέννηση του κόσμου και την ανανέωση της φύσης. Το κόκκινο μάλιστα χρώμα αποκτά διάφορους συμβολισμούς: Για κάποιους το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα που έχυσε ο Χριστός όταν σταυρώθηκε ενώ για άλλους τα αυγά βάφονται κόκκινα ως έκφραση χαράς για το ευτυχισμένο γεγονός της Ανάστασης του Κυρίου και συνάμα μέσο αποτρεπτικό κάθε κακού. Σύμφωνα με μια παράδοση από την Καστοριά, όταν αναστήθηκε ο Χριστός το είπαν σε μια γυναίκα και αυτή δεν το πίστεψε και είπε: " Όταν τα αυγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός. Και αυτά έγιναν κόκκινα" .

Ιδιαίτερη αξία, μάλιστα, είχε για τους κατοίκους της επαρχίας το πρώτο αυγό που θα βαφόταν. Σε πολλές περιοχές το ονόμαζαν ”Το Αυγό της Παναγίας” και το φύλαγαν στο εικονοστάσι για 1 χρόνο, πιστεύοντας πως αυτό το αυγό βοηθάει στο ξεμάτιασμα ή στο να ξορκίσουν το χαλάζι και τις πλημμύρες. Την επόμενη χρονιά το έθαβαν στα χωράφια, για να είναι εύφορα, ή το έβαζαν στο μαντρί των ζώων για να ευλογήσει τη γονιμότητά τους.

Τα αβγά βάφονται την Μεγάλη Πέμπτη η οποία είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου, όπου ο Χριστός πρόσφερε άρτο και κρασί ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του, έτοιμος να θυσιαστεί για να ελευθερώσει τον κόσμο από τα δεσμά της αμαρτίας.

Μέρος του εθίμου των πασχαλινών αβγών είναι και το τσούγκρισμα. Πριν την κατανάλωσή τους, ιδιαίτερα στο πασχαλινό τραπέζι, ο καθένας διαλέγει το δικό του αβγό και το τσουγκρίζει με αυτό άλλου. Όποιος έχει το αβγό που δεν έσπασε, το τσουγκρίζει στη συνέχεια με το αβγό τρίτου και ούτω καθεξής μέχρι να αναδειχθεί αυτός που έχει το πιο ισχυρό. Σύμφωνα με την παράδοση το αβγό είναι σύμβολο ζωής και όπως σπάει κατά τη διαδικασία του τσουγκρίσματος, έτσι έσπασε και ο τάφος από τον οποίο βγήκε ο Χριστός.

 

ΕΘΙΜΑ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Το βάψιμο των αβγών κάθε Μεγάλη Πέμπτη αποτελεί κοινή πρακτική στο σύνολο σχεδόν του ορθόδοξου κόσμου και συνδέεται με παραδόσεις αιώνων. Το κόκκινο αβγό, προχριστιανικό σύμβολο της ζωής, ενισχυμένο από το συμβολισμό του κόκκινου χρώματος από το αίμα της θυσίας του Χριστού, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του εθιμοτυπικού των ημερών για όλους τους ορθόδοξους λαούς. Σε χώρες του σλαβικού -κυρίως- κόσμου, τα βαμμένα αβγά είναι μικρά έργα τέχνης, εφάμιλλα ζωγραφικών πινάκων ή θρησκευτικών εικόνων.

Στην Ουκρανία, τα ζωγραφισμένα αβγά -εκτός από έθιμο των ημερών- αποτελούν, όλο το χρόνο, σουβενίρ για όσους επισκέπτονται τη χώρα. Για το ζωγράφισμα, χρησιμοποιείται η μέθοδος μπατίκ. Τα μέρη στο τσόφλι που δεν πρέπει να βαφτούν, καλύπτονται με κερί. Κατόπιν, με ένα ειδικό εργαλείο και λιωμένο κερί, το αβγό σχεδιάζεται και μετά στολίζεται. Οι Πολωνοί βάφουν, επίσης, και αβγά πάπιας ή χήνας. Στο παρελθόν, επιτρεπόταν μόνο στις γυναίκες να διακοσμήσουν αβγά, ενώ απαγορευόταν η είσοδος των ανδρών στο σπίτι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, καθώς, σύμφωνα με την παράδοση, έφερναν κακοτυχία και ατυχήματα . Το βάψιμο των αβγών κάθε Μεγάλη Πέμπτη αποτελεί κοινή πρακτική στο σύνολο σχεδόν του ορθόδοξου κόσμου και συνδέεται με παραδόσεις αιώνων. Το κόκκινο αβγό, προχριστιανικό σύμβολο της ζωής, ενισχυμένο από το συμβολισμό του κόκκινου χρώματος από το αίμα της θυσίας του Χριστού, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του εθιμοτυπικού των ημερών.
Σε χώρες του σλαβικού -κυρίως- κόσμου, τα βαμμένα αβγά είναι μικρά έργα τέχνης, εφάμιλλα ζωγραφικών πινάκων ή θρησκευτικών εικόνων.

Στην Ουκρανία, τα ζωγραφισμένα αβγά -εκτός από έθιμο των ημερών- αποτελούν, όλο το χρόνο, σουβενίρ για όσους επισκέπτονται τη χώρα. Για το ζωγράφισμα, χρησιμοποιείται η μέθοδος μπατίκ. Τα μέρη στο τσόφλι που δεν πρέπει να βαφτούν, καλύπτονται με κερί. Κατόπιν, με ένα ειδικό εργαλείο και λιωμένο κερί, το αβγό σχεδιάζεται και μετά στολίζεται. Οι Πολωνοί βάφουν, επίσης, και αβγά πάπιας ή χήνας. Στο παρελθόν, επιτρεπόταν μόνο στις γυναίκες να διακοσμήσουν αβγά, ενώ απαγορευόταν η είσοδος των ανδρών στο σπίτι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, καθώς, σύμφωνα με την παράδοση, έφερναν κακοτυχία και ατυχήματα σπασίματος. Στο Νότο της Κροατίας, πάνω στο κόκκινο της βαφής, σχεδιάζεται ένας λευκός σταυρός, ενώ στην υπόλοιπη χώρα κυριαρχούν σχέδια με λουλούδια και γεωγραφικά μοτίβα, εμπνευσμένα κυρίως από τη φύση. Στο Νότο της Κροατίας, πάνω στο κόκκινο της βαφής, σχεδιάζεται ένας λευκός σταυρός, ενώ στην υπόλοιπη χώρα κυριαρχούν σχέδια με λουλούδια και γεωγραφικά μοτίβα, εμπνευσμένα κυρίως από τη φύση.

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΣΧΑΛΙΝΩΝ ΑΥΓΩΝ
Τα πασχαλινά αυγά κουβαλούν μια χαρακτηριστική και παράξενη πορεία μέσα στους αιώνες.

Οι αρχαίοι Έλληνες, οι Πέρσες και οι Κινέζοι έδιναν τα αυγά σαν δώρα, στις ανοιξιάτικες γιορτές τους πολύ πριν τις προ-Χριστιανικές ανοιξιάτικες γιορτές. Εμφανίζονται δε παράλληλα στην ειδωλολατρική μυθολογία, όπου διαβάζουμε πως το Πουλί του Ήλιου έχει εκκολαφθεί από το Aυγό της Γης. Μερικά παγανιστικά έθιμα δείχνουν τον παραλληλισμό του αυγού προς τη δημιουργία της ζωής πάνω στη γη. Ο Ουρανός και η Γη θεωρούνταν σαν να ήταν τα μισά ενός αυγού, από όπου ξεπρόβαλλε η ζωή πάνω στη Γη.

Για τους πρώτους Χριστιανούς το αυγό είναι ολοφάνερα το σύμβολο της Ανάστασης του Χριστού, πιστεύεται πως είναι το πιο κατάλληλο και ιερό μέρος του εορτασμού του Πάσχα. Νωρίτερα στο Μεσαίωνα, βάφονταν αυγά για να δοθούν σαν δώρα το Πάσχα.

Κατά τον 17ο αιώνα, ο Πάπας Παύλος ο 5ος ευλόγησε το ταπεινό αυγό με μια δέηση: "Ευλόγησε Ύψιστε το δικό σου αυτό δημιούργημα, το αυγό, το οποίο μπορεί να γίνει μια ευεργετική τροφή των δικών σου πιστών τρώγοντας και ευγνωμονώντας Σε, ένεκεν της Ανάστασης του Κυρίου μας".

Απαγορευμένα κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, τα αυγά επανεμφανίζονται την Κυριακή του Πάσχα και σαν μέρος της γιορτής και σαν δώρα προς την οικογένεια και τους φίλους.

Στη μεσαιωνική Αγγλία,  το βάψιμο και η διακόσμηση των αυγών αποτελούσε έθιμο για όλες τις οικογένειες. Σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του Εδουάρδου του πρώτου, το 1290 ξοδεύτηκαν 18 πένες (τεράστιο -τότε- ποσό) για να βαφτούν και να χρυσοστολιστούν 450 αυγά που θα χρησίμευαν σαν πασχαλινά δώρα.

Στη Γερμανία τα αυγά δίνονταν στα παιδιά μαζί με άλλα πασχαλινά δώρα, ενώ αργότερα δημιουργήθηκε το ”κυνήγι του χαμένου αυγού”. Πρόκειται για ένα παιχνίδι σύμφωνα με το οποίο το Πασχαλινό Κουνελάκι κρύβει καλά, σε κήπους και αυλές, τα πασχαλινά αυγά, τα οποία αργότερα αντικαταστάθηκαν με σοκολατένια, και τα μικρά παιδάκια πρέπει να τα βρουν και να τα μαζέψουν στο καλάθι τους. Νικητής είναι αυτός που έχει μαζέψει τα περισσότερα.

Τα χαρτονένια και τα σοκολατένια πασχαλινά αυγά έχουν αρκετά πρόσφατη προέλευση. Τα φυσικά αυγά τα στολισμένα με χρώματα ή με σχέδια και χαλκομανίες έχουν "πολιτογραφηθεί" σαν σύμβολο της συνέχειας της ζωής και της ανάστασης.

 

Οικολογικό βάψιμο πασχαλινών αυγών

Κόκκινο
Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένα παντζάρια, 1 μικρό φλιτζάνι ξύδι, τα αυγά και ρίχνουμε νερό μέχρι να τα καλύψουμε. Τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί.

Πράσινο

Βραστέ 1 κιλό σπανάκι σε τρία λίτρα νερό. Στο ζωμό που θα μείνει, θα βράσουμε τα αυγά μας προσθέτοντας το ανάλογο ξύδι.

Κίτρινο

Τυλίξτε τα αυγά σας σε ξερά φλούδια κρεμμυδιών και στερεώστε τα βάζοντας τα μέσα σε κάλτσα νάιλον και δένοντας τα με κόμπο. Βραστέ τα με νερό και το ανάλογο ξύδι.

Γαλάζιο - Μπλε

Βραστέ τα αυγά σας, σε μια κατσαρόλα, μαζί με κόκκινο λάχανο, νερό και ξύδι.

Συμβουλές

- Δοκιμάστε διάφορα κόλπα για να πρωτοτυπήσετε. Τυλίξτε τα αυγά σας με λαστιχάκια ή σπάγκο. Αφού βράσουν και βαφούν με το χρώμα της αρεσκείας σας, αφήστε τα να κρυώσουν βγάλτε τα λαστιχάκια και θα μείνουν λευκές γραμμές.

- Στερεώστε πάνω στα αυγά, φυλλαράκια από σέλινο, μαϊντανό ή οποιοδήποτε φύλλο της αρεσκείας σας, και τυλίξτε καλά τα αυγά με νάιλον κάλτσα. Τα σχήματα των φύλλων θα αποτυπωθούν πάνω στα αυγά σας.

Όποια μέθοδο πάντως κι αν χρησιμοποιήσετε, δεν ξεχνάτε πριν τα βάλετε στην κατσαρόλα να τα έχετε πλύνει και σκουπίσει καλά. Αφού τα βάψετε τα αφήνετε να στεγνώσουν πάνω σε μια εφημερίδα, και τα αλείφετε με ένα πανάκι βρεγμένο με λίγο ελαιόλαδο για να γυαλίσουν.