ΑΡΧΙΚΗΑΥΓΟΠΑΡΑΓΩΓΗ

Αυγοπαραγωγικές κότες

 

 

Κατάσταση:

  • Στην Ελλάδα σχεδόν τα 2/3 των αυγών παράγονται σε βιομηχανικές μονάδες που χρησιμοποιούν κλωβοστοιχίες.Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε κότα αντιστοιχεί χώρος στο μέγεθος ενός χαρτιού Α4 για να ζήσει όσο παράγει αυγά και μετά σφάζεται.
  • Οι κλωβοστοιχίες έχουν απαγορευθεί με Οδηγία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση από 1/1/2012 υποχρεώνοντας τους αυγοπαραγωγούς να τις αντικαταστήσουν με διευθετημένα κλουβιά (κλουβιά με περισσότερο χώρο, με θέση για φωλιά, κούρνια και άμμο).

Δυστυχώς οι αυγοπαραγωγοί στην Ελλάδα δεν έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή της Οδηγίας. Η ΕυρωπαϊΚή Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει και επιβάλλει πρόστιμα στην Ελλάδα, γεγονός γνωστό και στο Υπουργείο Εξωτερικών.  

Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια κότες συνεχίζουν και ζουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.

 

Συγκεκριμένα:

 

•  Εύθραυστα κόκκαλα
Οι κότες που ζουν σε κλωβοστοιχίες στις αυγοπαραγωγικές μονάδες υπερ-παράγουν αυγά με αποτέλεσμα τα αποθέματα ασβεστίου τους να είναι πολύ χαμηλά… Τα κόκκαλά τους σπάνε και αργοπεθαίνουν υποφέροντας ή πάνε κατευθείαν για σφαγή. Λόγω της πυκνότητας της ‘συγκατοίκησης’ είναι πολλές φορές αδύνατον να εντοπιστούν οι τραυματισμένες κότες και έτσι μένουν νεκρές και απαρατήρητες….


• Αλληλο-ράμφισμα

Λόγω έλλειψης χώρου και δυνατότητας έκφρασης φυσιιολογικής συμπεριφοράς,  οι κότες αλληλο-τσιμπιούνται χάνοντας έτσι τα φτερά τους…


•  Σαλμονέλα

Πρόσφατες έρευνες στην Αγγλία έδειξαν ότι η παρουσία σαλμονέλας είναι 3 φορές περισσότερη στις κλωβοποιημένες κότες απ’ ότι στις ελευθέρας βοσκής.


Μια αυγοπαραγωγική κότα ζει σε μια μονάδα παραγωγής όσο η αυγοπαραγωγική της ικανότητα είναι στη μέγιστη απόδοσή της, δηλαδή στους περίπου 16 μήνες. Στη συνέχεια σφάζεται.

Ζώντας σε κλωβοστοιχία:

    • Δεν βλέπει  ποτέ το φως της ημέρας
    • Δεν μπορεί να εκδηλώσει την φυσιολογική της συμπεριφορά, δηλαδή: να απλώσει τα φτερά της, να σκαλίσει και να κυλήσει στο χώμα, να γεννήσει τα αυγά της σε μια φωλιά και να κουρνιάσει.

 

Λύση:

Βοήθησε και εσύ να αλλάξει  αυτή η κατάσταση:


Μια απλή φιλοζωική πράξη: Αγόραζε αυγά ελευθέρας βοσκής ή βιολογικά. Είναι εύκολο. Στο κέλυφος κάθε αυγού αντιστοιχεί ένας αριθμός που δηλώνει τον τρόπο εκτροφής.

Η επιλογή μας κάνει τη διαφορά

Προσέξτε τον κωδικό στο κέλυφος των αυγών, που θέλετε να αγοράσετε. Ο κωδικός αυτός δηλώνει, πως ζουν οι κότες, που τα γέννησαν. Το νούμερο 3 σημαίνει, ότι τα αυγά προέρχονται από κότες που ζουν μαρτυρική ζωή μέσα σε κλωβοστοιχίες.

Οι κότες εκεί είναι δια βίου φυλακισμένες, ακίνητες και τρέφονται χωρίς να κοιμούνται (αφού ποτέ δεν κλείνουν τα φώτα σε αυτές τις εγκαταστάσεις) μόνο και μόνο για να γεννήσουν τ' αυγά μας για όσο αντέξουν.

  • Ο αριθμός 0 σημαίνει ότι είναι αυγά από κότες βιολογικής γεωργίας
  • Ο αριθμός 1 σημαίνει ότι είναι αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής βιολογικής γεωργίας
  • Ο αριθμός 2 σημαίνει ότι είναι αυγά από κότες αχυρώνα
  • Ο αριθμός 3 σημαίνει ότι είναι αυγά από κότες κλωβοστοιχιών

Με το να αγοράζουμε αυγά ελευθέρας βοσκής κάνουμε τη διαφορά στην ζωή αυτών των ζώων.

 

Όταν ο αριθμός ξεκινά από 3 τότε το αυγό προέρχεται από κότα που έχει ζήσει σε κλωβοστοιχία.

κότες κλωβοστοιχίαςΟι κότες κλωβοστοιχίας είναι αναγκασμένες να μεγαλώνουν σε κλουβιά 30x40 cm πέντε - πέντε μαζί, σε κάθε μία κότα αναλογεί πολύ λίγος ελεύθερος χώρος σε τέτοιο σημείο όπου δεν μπορεί να απλώσει τις φτερούγες της ή να κουνηθεί και ακόμα έχει χάσει την ικανότητα της για να περπατήσει. Η κότα δεν μπορεί να ακολουθήσει το φυσικό ένστικτο της, να κουρνιάσει, να σκαλίσει το έδαφος να ψάξει για σκουληκάκια ή  να κλωσήσει ελεύθερα τα αυγά της κ.λπ. Kάθεται σε ένα συρμάτινο επικλινές δάπεδο και αυτό για να κυλούν τα τυχόν αυγά που κάνει και να φεύγουν οι ακαθαρσίες από κάτω. Aπό μπροστά περνά ένας κυλιόμενος ιμάντας με την τροφή και η κότα δυσκολεύεται να πιάσει την τροφή της. Έτσι μπορεί πολύ εύκολα να πεθάνει από την πείνα αν οι υπόλοιπες κότες την εμποδίζουν να φάει. Αν η κότα για οποιοδήποτε λόγο πεθάνει, οι κοτοπαραγωγοί δεν χάνουν την ευκαιρία να την εκμεταλλευτούν ακόμη και νεκρή, την κάνουν ζωικά άλευρα για την δώσουν ως τροφή στις υπόλοιπες κότες.

Οι κότες ζουν συνέχεια με αναμμένο το φως για να τρώνε συνεχώς και δεν γνωρίζουν την διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις κόβουν το ράμφος με πυρακτωμένη μεταλλική γκιλοτίνα για να μην μπορεί να ραμφίσει τις υπόλοιπες κότες του κλωβού. Μετά από ένα χρόνο εντατικής αυγοπαραγωγής, η αυγοπαραγωγική ικανότητα της θα πέσει, τότε έρχεται η ώρα να καταλήξει στα σφαγεία. Πιάνουν τις κότες, τις αναισθητοποιούν άλλες φορές ναι άλλες όχι, μετά τις δένουν ανάποδα και τις κρεμούν από τα πόδια σε ένα κυλιόμενο ιμάντα ο οποίος τις πηγαίνει σε μία λεπίδα η οποία τους κόβει το λαιμό, εν συνεχεία μεταφέρονται σε βραστό νερό για να τους αφαιρεθούν τα φτερά και τα πούπουλα εύκολα. Επειδή οι κότες ζουν αφύσικα σε αυτά τα κλουβιά φυλακές, έχει χαθεί η αμυντική ικανότητά τους έναντι των διαφόρων μικροβίων,  ιών και μικροοργανισμών. Γι’ αυτό και τους χορηγούν αντιβιοτικά τα οποία προσπαθούν να σώσουν την κατάσταση επιβαρύνοντας αυτούς οι οποίοι τρώνε το κρέας ή τα αυγά.